Makowiec japoński z przepisu babci. To ciasto makowe bez mąki zaskakuje smakiem i konsystencją

Dodano:
Makowiec japoński Źródło: Shutterstock / OttoPles
Makowiec japoński to ciasto z czasów PRL-u, które często piekła moja babcia. Potrzeba matką wynalazku, a ponieważ nie zawsze w sklepach była dostępna mąka, to powstał makowiec bez jej dodatku. Sprawdź, jak przygotować ciasto makowe bez mąki.

Pomimo nazwy sugerującej egzotyczne pochodzenie makowca japońskiego, jest to typowo polski przepis. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni. Jak już wspomniałem wyróżnikiem tego ciasta jest fakt, że nie zawiera grama mąki. Kluczowe jest również dodanie do masy makowej sztywnej piany z białek jaj. Sprawia ona, że po upieczeniu ciasto jest lżejsze. Ja dodatkowo kocham ten wypiek za to, że dzięki dodatkowi jabłek długo trzyma świeżość, jest przyjemnie wilgotny.

Makowiec japoński z poniższego przepisu możesz wzbogacić o dodatkowe składniki, takie jak rodzynki czy kandyzowane owoce, co dodatkowo wzbogaci jego smak i nada ciekawą teksturę.

Rada: najlepiej wybierz jabłka twarde i kwaśne (np. szarą renetę czy Granny Smith).

Przepis: Makowiec japoński

W moim przepisie makowiec japoński robię z maku, który mielę samodzielnie. Ciasto pięknie wyrasta i jest bardzo smaczne.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
455 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g maku niebieskiego
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g drobnego cukru
  • 6 całych jajek
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie makuSuchy mak niebieski przepłucz zimną wodą. 1 szklankę mleka zagotuj w garnku z grubym dnem. Dodaj wypłukany mak i gotuj na małym ogniu 15 minut. Po upływie czasu gotowania odcedź mak na sitku. Gdy mak przestygnie, przełóż go na czystą ściereczkę lub gazę i odciśnij. Mak przepuść przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach lub zblenduj i przełóż do dużej miski.
  2. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte na tarce jabłka odciśnij przez ściereczkę lub gazę z nadmiaru soku. Odciśnięte jabłka przełóż do miski z makiem.
  3. Ubijanie żółtek z cukrem i masłemOddziel żółtka od białek i przełóż do osobnych misek. Do miski z żółtkami dodaj posiekane nożem miękkie masło, aromat waniliowy oraz drobny cukier. Ubijaj składniki mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Masa powinna być gęsta i puszysta.
  4. Ubijanie piany z białekMikserem lub rózgą kuchenną ubij sztywną pianę z białek.
  5. Łączenie składnikówDo miski z makiem i jabłkami dodaj zmielone orzechy włoskie. Dodaj masę z żółtek, masła i cukru. Wymieszaj za pomocą silikonowej łopatki lub łyżki. Dodawaj małymi porcjami pianę z białek i delikatnie mieszaj do momentu połączenia się składników.
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto na makowiec japoński przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz makowiec japoński około 50 minut – do suchego patyczka. Gdy makowiec japoński będzie upieczony, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 10-15 minutach możesz wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.

Jak serwować makowiec japoński przydatne wskazówki

Makowiec japoński moim zdaniem najlepiej smakuje polany domową polewą czekoladową. Aby ją zrobić wystarczy ci 100 g (tabliczka) czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej – w zależności od preferencji, oraz 2 łyżki masła. W garnuszku umieść masło i połamaną czekoladę. Rozpuść składniki razem na małym ogniu lub użyj kąpieli wodnej, aby uniknąć przypalenia czekolady. Kiedy składniki się roztopią, mieszaj je drewnianą łyżką lub trzepaczką aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli uznasz, że polewa jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę mleka, aby rozrzedzić ją do pożądanej konsystencji. Gotową polewę czekoladową możesz odstawić na chwilę, aby nieco przestygła, ale nie pozwól jej całkowicie stężeć, ponieważ może stać się zbyt twarda do rozsmarowania.

Gotowy makowiec japoński możesz również podawać posypany cukrem pudrem. Wierzch ciasta możesz udekorować lukrem i posypać siekanymi orzechami. Ponadto po wystudzeniu możesz przekroić makowiec japoński na dwie części i przełożyć go ulubionym kremem (na przykład z serka mascarpone), masą lub marmoladą.

Jeśli chcesz, żeby ciasto miało bardziej wyrazisty zapach, możesz przed pieczeniem dodać do niego aromat rumowy lub aromat migdałowy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...